Deelnemers 2014

Uitslagen 2014 

Ook in 2014 is de organisatie er weer in geslaagd een sterk deelnemersveld naar Hengelo te halen. Hieronder een profiel van de deelnemende profs. De startlijst is ook als PDF te downloaden, incl de deelnemers bij de Masters en de Amateurs.

Startlijst Nacht van Hengelo 2014 (PDF, 375kb) 


1. Niki Terpstra
Team: OmegaPharma-QuickStep
Leeftijd: 30
Woonplaats: Assendelft (NH)

Voormalig Nederlands kampioen Terpstra was dit jaar zonder twijfel dé Nederlandse uitblinker in de vlakke voorjaarsklassiekers. Zo won de Noord-Hollander Dwars door Vlaanderen, was hij tweede in de E3 Prijs Harelbeke en zesde in de Ronde van Vlaanderen. Een sterke reeks die hij bekroonde met zijn succesvolle solo die hem de winst bracht in Parijs-Roubaix. In de eerste maanden van het seizoen had Terpstra zich ook al tot rit- en eindwinnaar van de Tour of Qatar laten kronen.


2. Wilco Kelderman
Team: Belkin
Leeftijd: 23
Woonplaats: Barneveld (Gld)

Wilco Kelderman staat bij het grote publiek wellicht nog wat in de schaduw van zijn kopmannen Robert Gesink en Bauke Mollema, maar de ranke klimmer uit Barneveld beheerste niet voor niets de afgelopen week de Nederlandse krantenkoppen over de Giro d’Italia, waar hij zevende werd.  In het verleden behaalde Kelderman al eindzeges in het jongerenklassement van de Tour of California, het Criterium du Dauphiné en de Tour de Romandie.

3. Marc Goos
Team: Belkin
Leeftijd: 23
Woonplaats: Dorst (NB)

Deze jonge Brabander maakte in zijn tweede seizoen op het hoogste niveau de afgelopen weken zijn debuut in een grote ronde in de Giro d’Italia.  Goos mocht generatiegenoot Wilco Kelderman bijstaan in deze ronde en vervulde zijn taken plichtsgetrouw. De kilometers in de Ronde van Italië moeten de Brabander wat meer body geven zodat hij later dit seizoen en de komende jaren ook zelf aan het oogsten van successen mag gaan denken. Won in 2011 de Vuelta Ciclista a León in het shirt van het Rabo-opleidingsteam.


4. Martijn Keizer
Team: Belkin
Leeftijd: 26
Woonplaats: Muntendam (Gr)

Dat Martijn Keizer in het shirt van Belkin de Giro d’Italia zou rijden, kon hij aan het begin van het seizoen alleen maar dromen. De Nederlandse WorldTour-ploeg contracteerde de Groninger pas in februari, nadat hij na het stoppen van zijn vorige werkgever Vacansoleil-DCM genoegen moest nemen met een continentale ploeg. Keizer is behalve een hardrijder ook een man die de aanval niet schuwt. In 2011 werd hij derde op het NK tijdrijden in zijn eigen gemeente Veendam, hetzelfde jaar won hij de Franse eendagskoers Boucles de l’Aulne.

5. Tom-Jelte Slagter
Team: Garmin-Sharp
Leeftijd: 24
Woonplaats: Slochteren (Gr)

Dit voorjaar maakte Tom-Jelte-Slagter in het shirt van zijn werkgever Garmin-Sharp zoveel indruk dat hij uit de selectie van de Giro d’Italia geschrapt werd en zijn debuut mag maken in de Tour de France. Die uitverkiezing heeft de Groninger te danken aan een ijzersterk voorjaar waarin hij maar liefst twee etappes won in Parijs-Nice. Zeges die hij te danken had aan zijn klimcapaciteiten en zijn ijzersterke eindschot. Even veel indruk maakte de man uit Slochteren met een vijfde plaats in de Waalse Pijl en een zesde stek in Luik-Bastenaken-Luik.  

6. Raymond Kreder
Team: Garmin-Sharp
Leeftijd: 24
Woonplaats: Zevenhuizen (ZH) 

Raymond Kreder komt uit een omvangrijke wielerfamilie, ook broer Michel en neef Wesley Kreder maken deel uit van het profpeloton. Bij het Amerikaanse Garmin-Sharp kreeg deze coureur uit Zevenhuizen al vroeg de kans zich te ontwikkelen als renner die goed kan aankomen in de vlakkere korte etappekoersen en eendagswedstrijden. Ook op de baan kan Raymond Kreder goed uit de voeten en behaalde hij al meerdere nationale titels. Dit jaar wist hij een zege te boeken in de Duitse hoofdstad: de Garmin Velothon Berlin.
 

7. Tom Veelers
Team: Giant-Shimano
Leeftijd: 29
Woonplaats: Oldenzaal (Ov)

Deze coureur uit Oldenzaal stelt zijn snelle benen meestal in dienst van sprinter Marcel Kittel, maar mag zo nu en dan ook zelf zijn eigen kans gaan in de grote ronden. Zo reed hij al bij de eerste drie in massasprints in de Tour de France en was hij afgelopen Giro d’Italia heel dicht bij een dagsucces in Bari, waar hij pas op het allerlaatst nog door twee concurrenten voorbij werd gereden. Veelers – vorig jaar winnaar van de Nacht van Hengelo – hoopt op het NK in zijn geboorteplaats Ootmarsum op een absolute hoofdrol eind deze maand. 

8. Tom Stamsnijder
Team: Giant-Shimano
Leeftijd: 29
Woonplaats: Bornerbroek (Ov)

Tom Stamsnijder was in de afgelopen Giro d’Italia vele minuten in beeld op kop van het peloton om te zorgen dat de sprinters van zijn ploeg een kans kregen hun snelle benen te tonen door de kopgroep niet te ver weg te laten rijden. De hardrijder uit de Enterse Stamsnijder-dynastie – vader Hennie was wereldkampioen veldrijden – is een zeer gewaardeerde helper in de ploeg van manager Iwan Spekenbrink. Zelf was hij in 2007 met een tweede plek ooit dicht bij een ritzege in de Vuelta. 

9. Bobbie Traksel
Team: An Post-Chain Reaction
Leeftijd: 32
Woonplaats: Rucphen (NB)

Hengelo beleeft vandaag een primeur dankzij Bobbie Traksel. De renner uit Rucphen – ook voorzitter van wielervakbond VVBW en commentator bij Eurosport– komt het eerst in wedstrijdverband uit voor zijn formatie An Post-Chain Reaction. De oud-winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne was ooit één van de jongste profs van Nederland, debuteerde voor Rabobank en reed een mooie lijst uitslagen bij elkaar. Traksel  vindt het vak van wielrenner nog te leuk om de fiets op te bergen.


10. Wouter Wippert
Team: Team Drapac
Leeftijd: 23 
Woonplaats: Wierden (Ov)

Deze renner uit de regio kreeg Down Under de kans om prof te worden, wat hem in Europa telkens net niet lukte. Werkgever Team Drapac zal geen spijt hebben van het contract dat men Wouter Wippert aanbood, want de sprinter uit Wierden snelde in de New Zealand Cycle Classic, de Tour de Taiwan, de Tour of Japan en de Tour of Kumano al naar de winst dit seizoen. Zondag was hij in de laatste wedstrijd nog ritwinnaar, nu start hij alweer in Hengelo.


11. Bert-Jan Lindeman
Team: Rabobank Development Team
Leeftijd: 24
Woonplaats :Assen (Dr)

Bij Vacansoleil-DCM was Bert-Jan Lindeman de vorige twee seizoenen een renner die direct op het hoogste niveau zijn mannetje kon staan. Zo won de Drent de Ronde van Drenthe en was hij in Kerkrade derde op het Nederlands kampioenschap voor profs. Toch vond hij met het ter ziele gaan van Vacansoleil geen nieuwe werkgever. Via het Rabobank Development Team probeert hij nu een nieuw profcontract af te dwingen. Hij won in 2014 al de Ster van Zwolle en de Tour de Bretagne.


12. Martijn Budding
Team: Rabobank Development Team
Leeftijd: 18
Woonplaats: Veenendaal (Ut)

Deze renner uit Veenendaal verdiende zijn sporen tot nog toe vooral als veldrijder. Zo was hij in 2013 in het Amerikaanse Louisville de nummer twee van het WK veldrijden voor junioren achter de ongenaakbare Mathieu van der Poel. Vanaf deze winter mag de renner van het Rabobank Development Team het bij de beloften waarmaken. Hij debuteerde sterk met een zesde plaats op het NK in het veld en investeert dit wegseizoen in het verdere verloop van zijn loopbaan.


13. Ricardo van Dongen
Team: Rabobank Development Team
Leeftijd: 19
Woonplaats: Oosterhout (NB)

Nadat Ricardo van Dongen als junior de Ronde van Vlaanderen op zijn naam bracht, stond de deur bij het Rabobank Development Team wijd voor hem open. Deze Brabander voelt zich op de Vlaamse hellingen en de heuvels in de Ardennen prima op zijn gemak, maar is ook een echte hardrijder. Ooit hoopt hij tot beroepsrener te schoppen.


15. Simon Schram
Team: Cycling Team De Rijke
Leeftijd: 23
Woonplaats: Stellingwerf (Fr)

In het shirt van De Hanzerenners uit Zwolle maakte Simon Schram vorig jaar genoeg indruk om een stagecontract bij het continentale team van De Rijke af te dwingen. Dat beviel dusdanig goed dat de Fries bij de formatie van Iwan van Zandbeek mocht blijven. Schram ziet zichzelf vooral als hardrijder/tijdrijder en voelt zich in zijn element op langere beklimmingen.

16. Yoeri Havik
Team: De Rijke CT
Leeftijd: 23
Woonplaats: Assendelft (NH)

Deze snelle man uit Assendelft kan zowel op de piste – waar hij ooit de jongerenzesdaagse van Tilburg won – als op de weg uit de voeten. Zo won Yoeri Havik in 2013 de ZLM Tour, een wedstrijd uit de wereldbeker (Nations Cup) voor beloften. In datzelfde jaar bracht hij ook de Himmerland Rundt op zijn naam. De renner van Cycling Team De Rijke komt met goede vorm naar de Nacht van Hengelo, getuige zijn podiumplaatsen in de massasprints van Olympia’s Tour.

17. Melvin Boskamp
Team: Koga Cycling Team
Leeftijd: 23
Woonplaats: Leek (Gr)

Deze renner uit het Groningse Leek wist in tegenstelling tot enkele ploeggenoten als Tom-Jelte Slagter en Dylan van Baarle in het shirt van het Rabobank Development Team geen profcontract af te dwingen. Wel hield hij aan die periode een ploegentijdritzege in Castilla y Leon over. Dit jaar rijdt Melvin Boskamp in het shirt van het Koga Cycling Team, waar hij een wegprogramma met de baan combineert.


18. Wouter Haan
Team: Koga Cycling Team
Leeftijd: 22
Woonplaats: Bedum (Gr)

Een naam die in onze regio wellicht een belletje doet rinkelen omdat Wouter Haan in 2011 met een ultieme jump de Ronde van Overijssel op zijn naam bracht. Die prestatie heeft de Groninger – die bij de junioren tot de top behoorde – tot nog toe niet meer kunnen evenaren. Bij het Koga Cycling Team is hij voornamelijk in een dienende rol te zien.


19. Jasper Hamelink
Team: Cycling Team Jo Piels
Leeftijd: 24
Woonplaats: Raalte (Ov)

Bij de beloften behoorde Jasper Hamelink tot de beste tijdrijders van de wereld, getuige ook zijn vijfde plaats op het wereldkampioenschap in Kopenhagen in 2011.  De generatiegenoot van Tom Dumoulin kreeg eind 2012 de kans een profcontract af te dwingen als stagiair bij Vacansoleil-DCM, maar kreeg uiteindelijk geen verbintenis op het hoogste niveau. Hamelink heeft als wegkapitein bij Team Piels die hoop echter nog niet opgeborgen.


20. Maurits Lammertink
Team: Cycling Team Jo Piels
Leeftijd: 23
Woonplaats: Enter (Ov)

Anderhalf jaar mocht Maurits Lammertink ruiken aan het hoogste profniveau. In het shirt van Vacansoleil-DCM reed hij zelfs in 2013 de Giro d’Italia. Maar toen de profformatie van Daan Luikx er eind vorig jaar mee stopte, vond deze nog maar 23-jarige coureur uit Enter geen nieuw onderdak op het hoogste niveau. En dus keerde hij terug naar de ploeg waar hij eerder schitterde- Cycling Team Jo Piels van Han Vaanhold – en hoopt hij een terugkeer naar de top af te dwingen. Dit jaar was Lammertink al derde in de Ronde van Overijssel.


21. Steven Lammertink
Team: Cycling Team Jo Piels
Leeftijd: 20 jaar
Woonplaats: Enter (Ov)

Deze jongere broer van Maurits Lammertink veroverde op het wereldkampioenschap op de weg in Kopenhagen (2011) een bronzen medaille op de wegwedstrijd voor junioren. Daarmee liet deze Twentse coureur al zien op het hoogste niveau om de prijzen mee te doen. Vorig jaar was hij met een tweede plaats in de Omloop der Kempen dicht bij een zege in een internationale wedstrijd, dit jaar won hij de Koga Ronde van Zuid-Oost Friesland.

22. Berden de Vries
Team: Cycling Team Jo Piels
Leeftijd: 25
Woonplaats: Gieterveen (Dr)

Toen hij jong was leek een toekomst op het ijs weg gelegd voor deze Drent. Berden de Vries was derde op het WK langebaanschaatsen voor junioren in 2008 achter Jan Blokhuijsen en Koen Verweij, Maar waar de mannen voor hem in deze uitslag de Olympische Winterspelen van Sochi kleur gaven deze winter, keerde De Vries het schaatsen de rug toe, gefrustreerd over kwalificatieregels en hevige concurrentie. Als wielrenner boekte hij in de afgelopen Olympia’s Tour zijn eerste successen met dag- en eindwinst in deze rittenkoers.


25. Melvin van Zijl
Team: 3M
Leeftijd: 22
Woonplaats: Harderwijk (Gld)

Melvin van Zijl heeft zichzelf lang voornamelijk als baanrenner gezien. Niet voor niets ook want samen met Didier Caspers won hij de beloftencompetitie (UIV-cup) die wordt opgemaakt over de zesdaagsen. Afgelopen winter maakte hij ook zijn opwachting in het hoofdprogramma. Dat het op de weg ook steeds beter gaat, blijkt uit het feit dat hij in Olympia's Tour bijna dagelijks ten aanval trok.


26. Dylan van Zijl
Team: 3M
Leeftijd: 19
Woonplaats: Harderwijk (Gld)

Deze jongere broer van Melvin van Zijl heeft zijn vizier wel op de weg gericht. Hoewel hij nog geen imposante erelijst kan overleggen, heeft zijn huidige team 3M genoeg vertrouwen in de jonge coureur uit Harderwijk om hem in menig topkoers op te stellen. De jongste van de boers Van Zijl moet het van zijn brutaliteit en doorzettingsvermogen hebben. 


27. Jasper Ockeloen
Team: Parkhotel Valkenburg CT
Leeftijd: 24
Woonplaats: Arhem (Gld)

Jasper Ockeloen was bij zijn overstap van de junioren naar de beloften één van de beste renners van zijn lichting en werd dan ook opgenomen in het Rabobank-opleidingsteam. Na twee seizoenen vond men daar zijn progressie onvoldoende en inmiddels zit Jasper Ockeloen heel goed op zijn plek bij Parkhotel Valkenburg, waarmee hij over de hele wereld in actie komt en korte uitslagen rijdt. Is ook Nederlands kampioen strandrace.


28. Marco Zanotti
Ploeg: Parkhotel Valkenburg CT
Leeftijd: 25
Woonplaats: Italië

Deze snelle Italiaan maakte deze winter een opmerkelijke transfer naar de Nederlandse Parkhotel-formatie. Toch zal de Limburgse wielerploeg geen spijt hebben van het aantrekken van Marco Zanotti want hij won dit jaar al de puntentrui in de Tour de Taiwan, was vijfde in de ZO Drenthe Classic en was in de slotetappe van Olympia’s Tour dicht bij ritwinst met een tweede plaats. Niet te verwarren met naamgenoot die in het vorige decennium actief was.


29. Tjarco Cuppens
Ploeg: China Wuxi Jilun CT
Leeftijd: 38
Woonplaats: Landgraaf (Lb)

Deze inmiddels 38-jarige Limburger kan van het fietsen nog altijd niet genoeg krijgen. Na voor tal van Europese ploegen gereden te hebben, voornamelijk op continentaal niveau, draagt Tjarco Cuppens dit seizoen het shirt van het Chinese Wuxi Jilun Continental Team. In 2009 boekte deze coureur een zege in de Ras Tour in Ierland. 


30. Eddy van IJzendoorn
Ploeg: AA Cycling Team
Leeftijd: 29
Woonplaats: Tiel (Gld)

Hoewel Eddy van IJzendoorn van jongsaf aan ook op de weg goed uit de voeten kon, is zijn specialisatie toch vooral het veldrijden. In 2003 eindigde hij op het WK in het veld in het Italiaanse Monopoli als tweede achter landgenoot Lars Boom, in 2009 won hij de GP Groenendaal.  Loopbaan raakte in het slop omdat verkeerde medicatie tegen migraine hem in zijn prestaties terug wierp.  Afgelopen winter werd de stap richting de top voorzichtig ingezet.


31. Nick Kweldam
Ploeg: Kanjers voor Kanjers
Leeftijd: 25
Woonplaats: Aalten (Gld)

Deze coureur uit het Gelderse Aalten komt normaal gesproken op clubcompetitieniveau het best tot zijn recht, hij won in het verleden al klassiekers uit deze reeks, als de A7 Classic en de Omloop van de Veenkoloniën. Dit seizoen won hij Rund um Merken en de Ronde van de Vijver in Hengelo. Aan die laatste prestatie hield hij zijn startplek in de Nacht van Hengelo over. 


32. Ivo Stronks
Ploeg: Kanjers voor Kanjers
Leeftijd: 23
Woonplaats: Aalten (Gld)

De 23-jarige Ivo Stronks won al twee keer de Ronde van Aalten, zijn eigen woonplaats, maar is niet als een veelwinnaar te typeren. Met Kanjers voor Kanjers rijdt hij in de clubcompetitie en pakt daar veel punten mee voor zijn vereniging. Stronks werd derde in de Ronde van de Vijver in Tuindorp en daar hing een uitnodiging aan de Nacht van Hengelo aan vast. Een invitatie die Stronks graag accepteerde.


33. Gijs Strating
Ploeg: Bike4Air-NWV Groningen
Leeftijd: 23
Woonplaats: Haren (Gr)

Deze Groninger was al een aantal keren dicht bij een klassiekerzege, maar zowel in de Ronde van Groningen, de Meeus Race als de Omloop van de Veenkoloniën moest hij de afgelopen jaren genoegen nemen met een tweede stek, wat soms een zeer ondankbare klassering kan zijn. Ook in de Ronde van de Vijver was Strating dit jaar tweede. Toen hem verteld werd dat hij de Nacht van Hengelo mocht rijden, was dat toch iets om blij van te worden.


34. Coen Bosch
Ploeg: Zwaluwen-Deventer
Leeftijd:  35
Woonplaats: Twello (Gld)

Hoewel Coen Bosch inmiddels alweer 35 jaar oud is, vielen er in zijn lange loopbaan weinig podiumplaatsen voor hem te noteren. Ook in de Ronde van de Vijver – waar hij een startplek verdiende voor dit profcriterium – mocht hij niet op het erepodium plaats nemen. Maar als meest strijdlustige renner rond de Tuindorpvijver mag hij toch schitteren in de Nacht van Hengelo. Zou hij zich hier tussen de wereldtop ook durven wagen aan een aanval?


35. Thijs van Amerongen
Ploeg: Telenet-Fidea
Leeftijd:  27
Woonplaats: Vorden (Gld)

Deze coureur uit de Achterhoek reed ooit ook op de weg bij Vacansoleil-DCM, maar komt toch het best tot zijn recht in de cyclo-cross. Thijs van Amerongen kende een sterke winter, waarin hij een vaste waarde in de top 10 was, maar ook uitschieters naar boven kende. Dat werd beloond met een meerjarige overeenkomst bij de Belgische veldritformatie Telenet-Fidea. Van Amerongen blijft stappen zetten in het veld en hoopt deze zomer op de weg en de MTB weer aan kracht te winnen met het oog op de komende winter.


36. Adrie Lindeman
Ploeg: Koga Cycling Team
Leeftijd:  28
Woonplaats: Assen (Dr)

Naast de broers Lammertink en Van Zijl zijn de Drenten Bert-Jan en Adrie Lindeman het derde koppel met familiebanden in deze Nacht van Hengelo. Waar de jongere Bert-Jan bij de profs reed en opnieuw ambities in die richting heeft, lijkt Adrie Lindeman het best tot zijn recht te komen in de nationale wedstrijden. Al rijdt de Drent met zijn Koga Cycling Team ook veelvuldig in het buitenland. Vorig jaar liet Lindeman zich opmerken als achtste in de Arno Wallaard Memorial (UCI 1.1).


37. Joey van Rhee 
Ploeg: Team Piels 
Leeftijd:  21
Woonplaats: Nijverdal (Ov)

Joey van Rhee maakte al in de jongerencategorieen indruk met zijn aanvallende stijl van rijden en trok die lijn moeiteloos door naar de beloften. Vorig jaar werd hij in deze categorie voor renners jonger dan 23 derde op het Nederlands kampioenschap wielrennen in Kerkrade. Dit jaar lijkt de Nijverdaller weer sterker getuige ook een zevende plaats in de internationale eendagswedstrijd Dwars door Drenthe. Ook won hij met zijn team de ploegentijdrit in Olympia's Tour.

Battle of the bands

Metropool en Popscool werken samen aan het drie daagse festival Op Karakter. Voordat dit evenement plaatsvindt, is er een talentenjacht voor jong en aanstromend talent, met een leeftijdscategorie van 10 tot 20 jaar.  Voor deze talentenjacht kun je jezelf of jullie band opgeven om een kans te maken om in het voorprogramma van de Nacht van Hengelo (1 juni) te spelen. Hierbij worden eerst voorrondes gehouden, met daarna een finale. De uiteindelijke winnaar hiervan mag de prijs in ontvangst nemen.

Een inschrijving geeft geen gelijke doorslag tot de voorrondes. Van alle inschrijvingen wordt een selectie gemaakt. De artiesten die mogen deelnemen aan de voorrondes, krijgen hier een mail van. Deze mail bevat gelijk overige informatie die relevant is, waaronder de locaties van de voorrondes.

Aanmelden

onze sponsoren

Wij zijn onze vrijwilligers en sponsoren die op karakter ook dit jaar mogelijk maken dankbaar!

Word sponsor!
Battle of the bands

Metropool en Popscool werken samen aan het drie daagse festival Op Karakter. Voordat dit evenement plaatsvindt, is er een talentenjacht voor jong en aanstromend talent, met een leeftijdscategorie van 10 tot 20 jaar.  Voor deze talentenjacht kun je jezelf of jullie band opgeven om een kans te maken om in het voorprogramma van de Nacht van Hengelo (1 juni) te spelen. Hierbij worden eerst voorrondes gehouden, met daarna een finale. De uiteindelijke winnaar hiervan mag de prijs in ontvangst nemen.

Een inschrijving geeft geen gelijke doorslag tot de voorrondes. Van alle inschrijvingen wordt een selectie gemaakt. De artiesten die mogen deelnemen aan de voorrondes, krijgen hier een mail van. Deze mail bevat gelijk overige informatie die relevant is, waaronder de locaties van de voorrondes.

Aanmelden