Deelnemers 2015

De startlijst van 2015

1. Jan Ullrich

Jan Ullrich (41) zorgde rond de millenniumwisseling voor een revival van het Duitse wielrennen. In 1997 werd hij als renner van de beroemde Telekom-formatie winnaar van de Tour de France, terwijl hij ook de Ronde van Spanje en de olympische wegwedstrijd op zijn naam wist te brengen. In de Ronde van Frankrijk heeft hij ook vijf tweede plaatsen op zijn naam staan en tal van andere aansprekende ereplaatsen.

2. Oscar Freire
De 39-jarige Spanjaard Oscar Freire zette in 2012 een punt achter een imposante wielerloopbaan, waarin hij maar liefst drie keer wereldkampioen werd bij de beroepsrenners. Freire beleefde zijn hoogtijdagen in het shirt van de Nederlandse Rabobank-formatie en won in zijn loopbaan ook nog Milaan-San Remo (3 keer), Gent-Wevelgem en Parijs-Tours. Bovendien sprintte hij naar zeven ritzeges in de Ronde van Spanje en vier in de Tour de France. In 2008 werd hij bovendien eindwinnaar van het puntenklassement in de Ronde van Frankrijk.

3. Johan Museeuw
Johan Museeuw (49) genoot in Vlaanderen grote bewondering omdat hij in de jaren negentig meervoudig winnaar werd van zowel Parijs-Roubaix als de Ronde van Vlaanderen. Ook op geaccidenteerd terrein kon de Vlaming goed uit de voeten getuige zijn zege in wedstrijden als het Kampioenschap van Zurich en de Amstel Gold Race. Een ander hoogtepunt uit zijn loopbaan is de wereldtitel die hij behaalde in het Zwitserse Mendrisio (1996). Op zijn lange erelijst prijkt ook een zege in de Nacht van Hengelo.

4. Michael Boogerd
Michael Boogerd is tegenwoordig ploegleider, maar dan bij de nieuwe puur Nederlandse formatie Roompot-Oranje Peloton. De klassieker- en klimspecialist won in zijn loopbaan twee ritten in de Tour de France, schreef het eindklassement van Parijs-Nice op zijn naam en eindigde in 1998 als vijfde in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk. Ook veroverde de Zuid-Hollander drie nationale titels en won hij de Amstel Gold Race. Zijn hele loopbaan kwam hij uit voor Rabobank en diens voorgangers Wordperfect en Novell.

5. Steven Rooks
Deze Noord-Hollander reed in zijn loopbaan een mooie reeks resultaten bijeen. Zijn doorbraak was de zege in Luik-Bastenaken-Luik uit 1983 toen hij als jonge renner voor het eerst van zijn kwaliteiten blijk gaf. Het grote publiek kent Rooks vooral uit de Tour van 1988 toen Rooks tweede werd in het eindklassement, de etappe naar l’Alpe d’Huez won en de bolletjestrui van het bergklassement veroverde. Ook won hij twee keer het combinatieklasssement van de Tour, won hij het Kampioenschap van Zürich en veroverde zilver op het WK voor profs in 1991.

6. Henk Lubberding
Deze renner uit het Gelderse Voorst was aan zijn lange manen goed te herkennen in het peloton. Tegenwoordig doet Lubberding aan teambuilding op de fiets en geeft hij tips over samen werken en goed positioneren. Activiteiten die naadloos aansluiten bij zijn taak in het peloton als wegkapitein van roemruchte wielerteams als Ti-Raleigh en Panasonic. Vergeten wordt wel eens dat Lubberding zelf ook drie ritten won in de Tour de France, het jongerenklassement uit deze ronde op zijn naam bracht en primus was in Gent-Wevelgem.

7. Hennie Kuiper
Je mag Hennie Kuiper gerust de beste Twentse wielrenner ooit noemen. De op het platteland bij Denekamp (Noord-Deurningen) geboren Kuiper heeft een palmares waar menig coureur jaloers op is. Niet alleen werd hij olympisch kampioen en wereldkampioen, ook op de erelijsten van Parijs- Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije prijkt de naam van Kuiper. Hij combineerde het uitblinken in de klassiekers met grote klimcapaciteiten. Niet voor niets won hij twee keer de rit naar l’Alpe d’Huez en eindigde hij als tweede in het eindklassement van de Tour de France.

8. Adri van der Poel
Tegenwoordig is Adri van der Poel vaak in beeld als vader/adviseur/trainer van zijn crossende zonen Mathieu en David, maar hij gaf dit tweetal zelf het goede voorbeeld met een mooie loopbaan in zowel het veld als op de weg. Van der Poel won de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race, Parijs-Tours en de Clasica San Sebastian en werd tweede op het WK op de weg in 1983. Toen zijn loopbaan op de weg al voorbij was, reed de West-Brabander nog volop in het veld. In deze discipline slaagde hij er in – na vijf tweede plaatsen – de regenboogtrui te veroveren

9. Jeroen Blijlevens
Met als bijnaam Jerommeke in het shirt van TVM groeide Jeroen Blijlevens in de jaren negentig uit tot de belangrijkste Nederlandse sprinter. Blijlevens wist in de drie grote ronden Tour, Giro en Vuelta een ritzege te boeken, won ritten in diverse andere etappekoersen en heeft ook koersen als Veenendaal-Veenendaal, Nokere Koerse, Dwars door Gendringen en de Grote Scheldeprijs op zijn palmares staan

10. John van den Akker
Etappezeges in de Ster van Besseges en de Ronde van Murcia en een overwinning in de Omloop van het Meetjesland en de Hel van het Mergelland ten spijt gaat John van den Akker toch vooral als helper de wielerboeken in. Deze Brabander reed voor Rolland, PDM, ZG Mobili en Collstrop. Na een kort intermezzo als individueel beroepsrenner reed Van den Akker ook nog voor Foreldorado-Golff. Nu legt hij bij Cycling Service de renners vast van onder meer de Nacht van Hengelo.

11. Theo de Rooij
In zijn eigen actieve loopbaan won Theo de Rooij ritten in de rondes van Nederland, Luxemburg, Duitsland en Zwitserland en wist hij ook het eindklassement van de Ronde van Duitsland op zijn naam te brengen. Daarna begon hij als assistent-ploegleider van Peter Post aan een loopbaan in de begeleidingsstaf van wielerploegen. Uiteindelijk werd de Holtenaar manager van de succesvolle Rabobank-formatie.

12. Erik Dekker
Ook de Drent Erik Dekker fietste een rijk gevuld erelijst bijeen. De 44-jarige ploegleider van Lotto- Jumbo moest het niet van zijn sprint maar van zijn aanvallende stijl van rijden en zijn tijdritten hebben. Het leverde hem een palmares op met daarop vier ritsuccessen in de Tour, eindzeges in de Tirreno-Adriatico en de Eneco Tour (2x) en winst in de Clasica San Sebastian, de Amstel Gold-Race en Parijs-Tours. Deze winter voegde hij nog een opmerkelijke zege toe aan zijn erelijst, hij werd in Veldhoven Nederlands kampioen veldrijden bij de masters.

13. Maarten den Bakker
Deze renner uit het Zuid-Westen van Nederland reed in zijn profloopbaan voor teams als PDM, TVM en Rabobank en wist twee keer de nationale titel op de weg en één keer het tijdritgoud bij de profs te winnen. Op zijn palmares staan verder etappes in de ronden van Luxemburg, Nederland en Oostenrijk plus tal van ereplaatsen in de Ardennenklassiekers. Daarbij een tweede plaats in de Waalse Pijl.

14. Richard Groenendaal
Als zoon van oud-veldrijder Rein wist Richard Groenendaal zich al snel te ontpoppen tot veelwinnaar in de cyclo-cross. Aan het einde van zijn loopbaan was hij winnaar van een groot aantal topcrossen, veroverde hij nationale titels en schreef hij de eindklassementen van de wereldbeker en Superprestige op zijn naam. Hoogtepunt was ongetwijfeld de zege in het WK in zijn eigen Sint- Michielsgestel in 2000. Tegenwoordig ploegleider bij de crossploeg van Rabobank.

15. Tristan Hoffmann
De altijd olijk kijkende Achterhoeker kende een mooi profdebuut door in 1992 direct Nederlands kampioen te worden. In het shirt van TVM won hij Veenendaa-Veenendaal, Dwars door België, Paris- Bourges en ritten in etappekoersen als de Ronde van Zwitserland en de Sun Tour. In Deense dienst schreef hij ook Dwars door Vlaanderen op zijn naam en werd hij tweede in Parijs-Roubaix in 2004. Als ploegleider werkt hij nu bij Tinkoff-Saxo.

16. Martin van Steen
Ook Martin van Steen is als medewerker van Cycling Service actief als bemiddelaar tussen renners en organisatoren. Zelf was de Brabander bij TVM en BankGiroLoterij een aantal jaren beroepsrenner. Zelf won Van Steen een rit in de Milk Race, de Omloop van het Meetjesland, de Omloop van het Waasland en de Dorpenomloop van Rucphen. Maar hij was vooral actief en gewaardeerd als knecht voor onder andere Jeroen Blijlevens.

17. Rob Kleinsman
Dankzij transportonderneming TVM was ook Rob Kleinsman uit Hengelo enkele jaren beroepsrenner. Daarin was hij vooral actief in een dienende rol, maar de in de heuvels sterk presterende coureu won ook de Drielandenomloop in Bocholtz en ereplaatsen in de ronden van Luik en de Vlaamse Ardennen. Was ook actief in de Tour de France.

18. Gerben Lowik
Na zijn profdebuut in het shirt van Farm Frites en Rabobank tekende deze oud-prof uit Tubbergen bij BankGiroLoterij. Onder de hoede van Arend Scheppink en Johan Capiot leefde Löwik op en won hij de Ster ZLM Toer en het Circuit Franc-Belge. Ook een ritzege in de Ronde van Duitsland, de winst in de Ronde van het Waalse Gewest en een derde plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne zijn parels op de erelijst van deze eigenaar van Löwik Meubelen uit Vriezenveen.

19. Frans Maassen
Deze Limburger blonk uit in korte tijdritten, maar had ook een sterk eindschot in de benen. Zijn eerste aansprekende succes was het veroveren van de rode (tussensprint)trui in de Tour de France. In die ronde won hij ook een etappe. Ook bracht hij de eindklassementen van de ronden van Nederland, België en Luxemburg op zijn naam. Eén van de hoogtepunten uit zijn carrière was de winst in de Amstel Gold Race in zijn eigen woonplaats. Nu ploegleider bij Lotto-Jumbo.

20. Erwin Nijboer
Deze oud-winnaar van de Nacht van Hengelo heeft ook een ritzege in de Vuelta en de eindzege in de Driedaagse van De Panne op zijn naam staan. Toch geniet hij vooral bekendheid in zijn hoedanigheid van helper. Eerst van sprinter Mathieu Hermans en later van vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain. Nijboer reed een groot deel van zijn loopbaan in Spaanse dienst en was tenslotte ook als mountainbiker actief

21. Jelle Nijdam
De demarrage van Jelle Nijdam werd eind jaren tachtig gevreesd in het peloton. Met een enorme versnelling in de laatste kilometer bleef Turbo Jelle menig sprintpeloton voor. Ook als tijdrijder was hij succesvol. De combinatie van hard rijden tegen de klok en zijn explosiviteit bezorgden hem in zijn loopbaan onder meer zes ritzeges en drie gele truien in de Tour de France. Ook heeft de tegenwoordig in de Achterhoek wonende Nijdam de Amstel Gold Race en de Ronde van Nederland op zijn naam staan.

22. Joost Posthuma
Deze tegenwoordige in Enschede wonende oud-prof groeide op in Hengelo. Joost Posthuma bouwde een mooie loopbaan uit, voornamelijk in het shirt van Rabobank. Ook reed hij later nog voor Tourwinnaar Andy Schleck in dienst van Trek. Posthuma won nog niet eens zo lang geleden de Driedaagse van De Panne en een rit in Parijs-Nice. Vanwege zijn bovengemiddelde tijdritkwaliteiten werd hij ook eindwinnaar van rittenkoersen als de Ronde van Luxemburg, de Sachsen Rundfahrt en de Ruta del Sol. Tegenwoordig bestuurslid van de Nacht van Hengelo.

23. Rik Reinierink
Huidige renners kennen Rik Reinerink als koersdirecteur van de Ronde van Overijssel, maar de renner uit Harbrinkhoek heeft zelf ook een profloopbaan achter de rug. Nadat hij rijen met bekers veroverde in de jeugdcategorieën reed hij als sterke sprinter tal van korte klasseringen maar ook zeges bijeen. Zo won Reinerink een rit in de Ronde van Nederland, een etappe in de Ster Elektro Toer en de Textielprijs Vichte.

24. Leon van Bon
Leon van Bon geniet vooral bekenheid als winnaar van twee ritzeges in de Tour de France en twee nationale titels, maar won in een lange loopbaan ook de HEW Classic, Veenendaal-Veenendaal en de Ronde van Nederland. Van Bon was ook een verdienstelijk pistier die zilver veroverde op de olympische puntenkoers en ook zesdaagsen op zijn naam wist te brengen. Tegenwoordig ook als fotograaf actief.

25. Max van Heeswijk
Deze Limburger had op goede dagen een verschroeiend eindschot in de benen. Die sprint leverde hem in het shirt van teams als Rabobank en Motorola een goed gevulde erelijst op. Ritten in de Ronde van Spanje en de Eneco Tour en in tal van andere etappekoersen bracht hij op zijn naam, maar ook van eendagskoersen als Nokere Koerse en Parijs-Brussel mag Max van Heeswijk zich winnaar noemen.

26. Gerard Veldscholten
De eindzege in de Tour de Romandie in 1988 is het hoogtepunt uit de loopbaan van deze oud-renner van onder meer de beroemde Raleigh- en Panasonic-ploeg. Ook was de renner uit Weerselo ritwinnaar in deze Zwitserse etappekoers en ook in de ronden van Nederland en Zwitserland en in de Dauphiné Libéré. Tenslotte was de hardrijder uit Weerselo – die zijn loopbaan afsloot in Duitse dienst – zevende in Parijs-Roubaix.

27. Nico Verhoeven
Deze Brabander won in zijn eigen actieve loopbaan een rit in de Tour de France, ritten in de ronden van Mexico en Murcia, een etappe in de Ster van Besseges en de Omloop van de Vlaamse Ardennen. Na zijn actieve loopbaan bij onder meer Superconfex en Skala werd Verhoeven ploegleider van de succesvolle talentenkweekvijver van Rabobank. Tegenwoordig is hij in deze functie actief bij WorldTour-formatie Lotto-Jumbo.

28. Bart Voskamp
Deze coureur was op meerdere fronten in te zetten tijdens zijn loopbaan. Als tijdrijder won hij twee nationale titels en legde hij met zijn rittentegen de klok de basis voor eindzeges in de Ronde van België en de Ster ZLM Toer. Ook was hij een gewaardeerd knecht in onder meer de sprinttrein van Jeroen Blijlevens in de TMV-periode. Tenslotte was Bart Voskamp een rittenkaper die twee keer in de Ronde van Spanje en ook een keer in de Tour de France naar de dagzege reed.

29. Henri Dorgelo
Deze coureur uit Nijverdal reed dankzij ADR en Tulip vier seizoenen in het profpeloton, maar was ook als amateurrenner zeer succesvol. Dorgelo won in de jaren tachtig en 1990 in Morges, de Omloop van het Meetjesland, in Oostkamp en een etappe in de Herald Sun Tour. De Nijverdaller dankte aan zijn sprintcapaciteiten ook tal van ereplaatsen.

30. Maarten Nijland
Deze Hengeloer was op meerdere disciplines van de wielersport actief en succesvol, maar boekte zijn meest aansprekende prestaties in het veld. Maarten Nijland was een vaste waarde in de WK-selectie van bondscoach Johan Lammerts en wist medailles te behalen op de Nederlandse Kampioenschappen voor profs. Ook boekte hij een aantal crossoverwinningen in vooral kleinere veldritten voor beroepsrenners.

 

De deelnemende Masters 40+ & de deelnemende Elite/beloften/amateurs zijn via de KNWU website te bekijken.

Battle of the bands

Metropool en Popscool werken samen aan het drie daagse festival Op Karakter. Voordat dit evenement plaatsvindt, is er een talentenjacht voor jong en aanstromend talent, met een leeftijdscategorie van 10 tot 20 jaar.  Voor deze talentenjacht kun je jezelf of jullie band opgeven om een kans te maken om in het voorprogramma van de Nacht van Hengelo (1 juni) te spelen. Hierbij worden eerst voorrondes gehouden, met daarna een finale. De uiteindelijke winnaar hiervan mag de prijs in ontvangst nemen.

Een inschrijving geeft geen gelijke doorslag tot de voorrondes. Van alle inschrijvingen wordt een selectie gemaakt. De artiesten die mogen deelnemen aan de voorrondes, krijgen hier een mail van. Deze mail bevat gelijk overige informatie die relevant is, waaronder de locaties van de voorrondes.

Aanmelden

onze sponsoren

Wij zijn onze vrijwilligers en sponsoren die op karakter ook dit jaar mogelijk maken dankbaar!

Word sponsor!
Battle of the bands

Metropool en Popscool werken samen aan het drie daagse festival Op Karakter. Voordat dit evenement plaatsvindt, is er een talentenjacht voor jong en aanstromend talent, met een leeftijdscategorie van 10 tot 20 jaar.  Voor deze talentenjacht kun je jezelf of jullie band opgeven om een kans te maken om in het voorprogramma van de Nacht van Hengelo (1 juni) te spelen. Hierbij worden eerst voorrondes gehouden, met daarna een finale. De uiteindelijke winnaar hiervan mag de prijs in ontvangst nemen.

Een inschrijving geeft geen gelijke doorslag tot de voorrondes. Van alle inschrijvingen wordt een selectie gemaakt. De artiesten die mogen deelnemen aan de voorrondes, krijgen hier een mail van. Deze mail bevat gelijk overige informatie die relevant is, waaronder de locaties van de voorrondes.

Aanmelden