Deelnemers 2017

1.Amalie Dideriksen

24-06-1996

Denemarken

Boels-Dolmans

Deze Deense was in haar juniorentijd wereldkampioene op de weg geworden op de veeleisende parcoursen van FLorence en Ponferrada. Uiteraard was Boels-Dolmans er als de kippen bij om Amalie Dideriksen vast te leggen. Ze ging ervan uit eerst een aantal leerjaren nodig te hebben voordat ze ook bij de elite-vrouwen tot de top zou gaan behoren. Ook voor haarzelf was het daarom een aangename verrassing dat ze eind vorig jaar in Qatar al naar de wereldtitel op dit hoogste niveau bij de vrouwen kon sprinten. Dit jaar won Dideriksen de Ronde van Drenthe.

2.Anna van der Breggen

18-04-1990

Zwolle

Boels-Dolmans

Bij het grote publiek brak Anna van der Breggen in 2012 door toen ze in dienst van Marianne Vos zelf ook een ijzersterk WK reed in Limburg. De jaren daarna zette ze ook zelf grote stappen in haar ontwikkeling. Nadat ze enkele jaren aan de zijde van Vos actief was, stapte ze deze winter over naar het sterrenensemble van Boels-Dolmans.In 2016 realiseerde ze haar grootste sportieve droom door olympisch kampioene te worden. In datzelfde jaar veroverde ze ook de sterrentrui van Europees kampioene waarin ze nu rijdt. Dit jaar won ze de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Tour of California.

3.Chantal Blaak

22-10-1989

Berkel en Rodenrijs

Boels-Dolmans

2016 was het jaar van de definitieve doorbraak van Chantal Blaak die met de Ronde van Drenthe en Gent-Wevelgem twee mooie voorjaarskoersen en aan het einde van het jaar ook de Boels Ladies Tour op haar naam bracht. De Zuid-Hollandse van Boels-Dolmans heeft een sterke sprint in de benen, zeker na een zware koers, maar kan ook zelf goed aankomen. Dit wielerjaar stond ze al op de podia van de Ronde van Vlaanderen en de Omloop Het Nieuwsblad en won ze een rit in de Healthy Ageing Tour.

4.Amy Pieters

01-06-1991

Zwanenburg

Boels-Dolmans

Na enkele jaren in dienst te hebben gereden van de vrouwenploegen van Markeloer Iwan Spekenbrink vertrok Amy PIeters in 2016 naar de Britse formatie Wiggle-High 5. Pieters was er niet geheel op haar plek en wilde graag weer in Nederlandse dienst rijden. Bij Boels-Dolmans werd de ervaren Noord-Hollandse met open armen ontvangen. Pieters werkt bij de ze formatie vaak in dienst van anderen, maar krijgt ook zelf de mogelijkheden om voor eigen kans te gaan. Dit seizoen won ze al een rit in de Healthy Ageing Tour en was ze tweede in de GP Le Samyn.

5.Marianne Vos

13-05-1987

Meeuwen

WM3 Energie

Deze meervoudig olympisch en wereldkampioene was de eerste renster die vast gelegd werd voor deze Nacht van Hengelo. Marianne Vos wordt door velen gezien als dé beste Nederlandse wielrenster aller tijden. Als kopvrouw van WM3 was Vos dit seizoen al goed voor drie overwinningen. De Brabantse won de Wynants Trofee en Gooik-Geraardsbergen-Gooik en was in eigen gemeente primus in de 7 Dorpenomloop van Aalburg. Marianne Vos was in 2015 enige tijd uit de roulatie als gevolg van overbelasting, maar wist deelname aan de Olympische Spelen in Rio af te dwingen. Inmiddels pikt ze weer haar zeges mee.

6.Anouska Koster

20-08-1993

De Westereen

WM3 Energie

Deze Friezin timmert al enkele jaren aan de weg, maar kende in 2016 haar sportieve finest hour op het moment dat ze ten koste van Janneke Ensing naar de nationale titel sprintte op de Brouwersdam (Goeree-Overflakkee). Door in 2016 te winnen in de Ladies Tour of Norway mocht ze een eerste keer juichen in rood-wit-blauw, dit jaar deed ze dag nog eens in een UCI-wedstrijd: de Gracia Orlova. Koster is altijd bereid in dienst van haar ploeggenotes te rijden, maar heeft dankzij haar sprint ook zelf de mogelijkheden om te winnen.

7.Jeanne Korevaar

24-09-1996

Groot Ammers

WM3 Energie

Jeanne Korevaar komt uit een omvangrijk wielergeslacht. Broer Merijn rijdt bijvoorbeeld bij het continentale Baby-Dump Team. Voor de renster uit Groot-Ammers ging in 2015 een droom in vervulling toen ze werd gevraagd te komen koersen voor haar grote voorbeeld Marianne Vos. Toen Rabobank overging in WM3 bleef zij haar kopvrouw trouw. Korevaar begint steeds nadrukkelijker op de grote poort van het vrouwenwielrennen te kloppen. Met top 10-klasseringen in goed bezette eendagskoersen is het een kwestie van tijd voordat de grote uitschieter komt.

8. Ellen van Dijk

11-02-1987

Woerden

Team Sunweb

Deze sterke renster uit Woerden heeft niet alleen zelf een klinkende erelijst met een wereldtitel en een Europese titel tijdrijden en winst in onder meer de Ronde van Vlaanderen, maar is met haar grote motor ook al doorslaggevend geweest bij behaalde successen van de Nederlandse ploeg en haar eigen sponsorformaties. Zo nam Van Dijk dit voorjaar de Amerikaanse Coryn Rivera op sleeptouw richting de winst in de Trofeo Binda en de Ronde van Vlaanderen. Zelf won ze de Healthy Ageing Tour, een etappekoers door Groningen.Ook was Van Dijk vorig weekend tweede in Gooik-Geraardsbergen-Gooik.

9.Sabrina Stultiens

08-07-1993

Meijel

Team Sunweb

Deze Limburgse geldt als één van de grootste talenten van het Nederlandse wielrennen in het veld en op de weg. Niet voor niets was Sabrina Stultiens in 2014 in beide disciplines Europees beloftenkampioene. De afgelopen jaren is de renster van Team Sunweb echter geplaagd door blessures. Eerst zorgde een val op haar hoofd in 2015 voor een vroeg einde van haar seizoen, vervolgens stond ze het wielerjaar 2016 geparkeerd met een knieblessure. Dit wielerjaar is ze terug in koers en hoopt ze zo snel mogelijk weer aan te haken bij haar eerdere successen.

10.Julia Soek

12-12-1990

Den Ham

Team Sunweb

Julia Soek reed in 2013 nog aan de zijde van Anna van der Breggen in het Belgische Sengers-team, maar is vanaf 2014 een vaste waarde in de vrouwenploegen van de Markelose teammanager Iwan Spekenbrink. In dienst van dit Sunweb-team is Julia Soek een renster die zich vaak inspant om anderen succesvol te laten presteren. Al wil de Groningse ook zelf de aanval zoeken als daar de ruimte voor gegeven wordt. Vorig jaar werd ze op die manier achtste in de Vargarda Road Race, een Zweedse wedstrijd uit de UCI Women's WorldTour.

11.Lucinda Brand

02-07-1989

Rotterdam

Team Sunweb

Deze Zuid-Hollandse heeft al een indrukwekkend palmares opgebouwd, al staat Lucinda Brand nog altijd enigszins in de schaduw van andere Nederlandse vedetten van het vrouwenfietsen. Maar met zeges in de GP Plouy, een eindzege ind e Energiewacht Tour, twee nationale titels op de weg én de winst dit voorjaar in de Omloop Het Nieuwsblad mag zij zeker tot de sterkere Nederlandse rensters gerekend worden. Brand mag dit jaar bij Sunweb vaker voor eigen kans gaan.

12.Kirsten Wild

15-10-1982

Zwolle

Cylance

Kirsten Wild (Cylance) heeft het afgelopen decennium haar strepen verdiend op zowel de weg als de baan. Op de weg was Wild vorig jaar goed voor zilver op het WK in Qatar en ook heeft ze wedstrijden als de Ladies Tour of Qatar, de Tour of Chongming Island en Prudential Ride London op haar naam staan. En tal van Nederlandse klassiekers zoals de Omloop van de IJsseldelta, de Ronde van Gelderland en de Omloop van Borsele. Op de piste mag de in Almelo opgegroeide Wild zich momenteel tweevoudig Europees kampioene noemen, terwijl ze op het afgelopen wereldkampioenschap op de baan zilver en brons mee naar huis nam vanuit Hongkong.

13.Willeke Knol

10-04-1991

Hasselt

Cylance

Deze Overijsselse is dit jaar herenigd met streekgenote Kirsten Wild bij de Amerikaanse Cyclance-formatie. Tot twee jar geleden trok Willeke Knol ook vaak de sprints aan voor deze snelle dame. Nadat hun wegen twee seizoenen lang gescheiden waren, zijn ze nu herenigd. Knol is een bescheiden renster, die het geen probleem vindt zichzelf weg te cijferen voror een ander. Maar als ze zelf met een groepje vooruit komt, kan ze zelf ook rap aankomen.

14.Jolien D’hoore

14-03-1990

Belgie

Wiggle-High 5

Zowel in de Vlaamse klassiekers als in de massasprints is Jolien D'hoore een renster om rekening mee te houden. De Belgische in Britse dienst heeft - ook na een zware koers - een goede sprint in de benen. De renster van Wiggle-High 5 combineert de weg met de baan en was in de laatste discipline succesvol op de Olympische Spelen van Rio. Zij won daar een bronzen medaille op het onderdeel omnium. Dit wegseizoen won ze met de Tour of Chongming Island een Chinese WorldTour-wedstrijd. Op de baan veroverde ze de wereldtitel op de koppelkoers.

15.Lucy Garner

20-09-1994

Groot-Brittannie

Wiggle-High 5

Lucy Garner is een Britse, maar woont samen met haar vriend Lars van der Haar in Nederland. Haar zus Grace is dan weer ploeggenote bij hun Britse team Wiggle-High 5. Lucy Garner wist in 2012 in Valkenburg de wereldtitel op de weg te veroveren. Hoewel ze daarna haar zeges jaarlijks mee pikte, is het nog wachten op de grote doorbraak bij de elite-vrouwen. De goedlachse Garner was onlangs in deze provincie dicht bij haar eerste UCI-zege van het seizoen. Ze won de sprint van het peloton in de Omloop van de IJsseldelta, maar twee andere rensters waren toen de streep in Zwolle al gepasseerd.

16.Janneke Ensing 

21-09-1986

Gieten

Ale Cipollini

Deze Drentse combineert het wielrennen al jaren met het schaatsen, maar tegenwoodig staat het optreden op de smalle ijzers in functie van haar wielerloopbaan. Dit voorseizoen zag ze zich uitbetaald voor die keuze met top 10-klasseringen in de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl. Ensing rijdt in dienst van de Italiaanse ploeg Alé Cipollini waar zij zich op het vlakke vaak wegcijfert voor sprintster Chloe Hosking, maar in heuvelkoersen haar eigen kansen mag gaan. Een combinatie waar zij zich goed in kan vinden

17.Roxane Knetemann

01-04-1987

Nijkerk

Française des Jeux

Dankzij vader Gerrie klinkt de naam Knetemann nog altijd als een klok in de wielerwereld, maar dochter Roxane verdiende ondertussen haar eigen strepen in het peloton. Bijvoorbeeld met een podiumplaats in de wereldbekerwedstrijd in Vargarda in 2014 en vorig jaar met brons op het Nederlands Kampioenschap tijdrijden in Middelharnis. Knetemann reed jaren lang voor de bekende Rabobank-formatie, maar stapte deze winter over naar de Franse FDJ-formatie, waar ze meer voor eigen kans mag gaan.

18.Thalita de Jong

06-11-1993

Ossendrecht

Lares-Waowdeals

Hoewel ze wereldkampioene veldrijden werd in het Belgische Zolder begin 2016, gaat het te ver om Thalita de jong als pure veldrijdster weg te zetten. Deze Brabantse heeft haar sporen ook zeker verdiend op de weg, zo won ze in 2015 de zware slotetappe van de Boels Ladies Tour door Limburg. En vorig jaar won ze een rit in de vrouwenGiro. Na een aantal jaren aan de zijde van haar grote voorbeeld Marianne Vos gereden te hebben, is de oudste van de twee zussen De Jong nu zelf beschermd rensters in dienst van het Belgische Lares-Waowdeals.

19.Sanne Cant

08-10-1990

Belgie

IKO-Enertherm

Sanne Cant heeft al een lange loopbaan in het veld achter de rug. Veel overwinningen prijkten op haar palmares, maar tot aan het begin van dit kalenderjaar ontbrak met de wereldtitel de absolute kers op de taart. In Luxemburg wist zij ook die hoofdprijs mee te pikken na een boeiend duel met Marianne Vos in haar voordeel te beslissen. Waardoor de teamgenote van Mathieu van der Poel tot aan het volgende WK in Valkenburg in de regenboogtrui te aanschouwen is. In Hengelo neemt ze het op tegen de wereldkampioene op de weg en vele andere grote namen.

20.Puck Moonen

20-03-1996

Liempde

Lotto Soudal Ladies

Hoewel de 21-jarige Puck Moonen haar sporen in de wielersport nog verdienen moet, is de Brabantse met name in Vlaanderen een bekende renster. Als vriendin van veldrijder Eli Iserbyt vulde ze al de nodige krantenkolommen in Vlaanderen. Bij Lotto Soudal Ladies wil Moonen laten zien ook sportief in de spotlights te kunnen verschijnen. Blij was ze daarom ook met de zeventiende stek die ze behaalde in de door Marianne Vos gewonnen 7 Dorpenomloop van Aalburg.

21.Sophie de Boer

12-12-1990

Enschede

WV Breda/Breepark.nl

Sophie de Boer is vooral bekend als veldrijdster, al rijdt de Enschedese ook op de weg niet onverdienstelijk. Deze winter schreef de sportster van Breepark de wereldbeker veldrijden op haar naam, één van de absolute hoofdprijzen in het veld. Bovendien stond De Boer in meer crossen wel dan niet in het podium, waarmee ze één van de vaste waarden is in de crosswinter. De Twentse mag ondertussen dan ook al rekenen op een heuse Belgische fanclub.

22.Leah Thorvilsson

09-01-1979

United States

Canyon-Sram

Deze Amerikaanse was eerder gespecialiseerd als lange afstandsrenner, die ook marathons liep. In december 2016 wist ze op een bijzondere manier een contract af te dwingen bij de internationale topformatie Canyon-Sram. Via het virtuele fietsprogramma Zwift werd een competitie uitgeschreven waarin een plek in dit team te verdienen viel. De 38-jarige Amerikaanse kwam als winnares uit de bus.

23.Ilona Hoeksma

22-05-1991

Luxwoude

Hitec Products

Deze 26-jarige Friezin reed de afgelopen seizoenen bij Parkhotel Valkenburg, maar maakte deze winter de overstap naar de Noorse UCI-vrouwenformatie Hitec Products. Hierdoor hoeft ze minder als invaljuf voor de klas te staan. Vorig jaar liet Hoeksma zich voornamelijk op Chinese bodem opmerken. Zo was ze derde in een etappe in de Tour of Zhoushan Island en in een rit in de Tour of Chongming Island. In de laatste wedstrijd werd ze ook zevende in het eindklassement. In de Ronde van Overijssel realiseerde ze in 2015 een tiende plek.

24.Nina Kessler

04-07-1988

Velserbroek

HItec Products

Deze Noord-Hollandse uit de Hitec-formatie is een renster die op meerdere wielerdisciplines actief en succesvol is. Nina Kessler heeft haar sporen op de weg verdiend met een bijvoorbeeld een ritzege in de BeNeLadies Tour en een podiumplaats in de Prudential Tour London, maar ook in het strandracen is ze een vaste klant op de erepodia. Op de piste wist zij samen met Kirsten Wild eind 2015 de nationale titel koppelkoers te veroveren. Hetzelfde koppel voegde daar in 2016 een bronzen medaille op het Europees Kampioenschap aan toe op dit onderdeel.

25.Nina Buysman

16-11-1997

Bovenkarspel

Parkhotel Valkenburg-Destil

Laat het maar aan Parkhotel-Destil over om jong Nederlands wielertalent op te sporen. Nina Buysman kreeg als tweedejaars elite-vrouw de kans om bij de Nederlandse UCI-ploeg aan de slag te gaan. Dat vertrouwen betaalde de Noord-Hollandse direct terug door de Omloop van de IJsseldelta in Zwolle op haar naam te schrijven. Ze won de sprint van een medekoploopster daar. Ook haar vijfitende plaatsen in Gooik-Geraardsbergen-Gooik en de GP Plumelec laten zien dat Buysman momenteel in goeden doen is.

26.Michelle de Graaf

01-12-1997

Apeldoorn

Adelaar Ladies Team

Deze renster komt uit een wielernest en het wekt dan ook geen verwondering dat ze uiteindelijk ook zelf op de racefiets plaats ging nemen. Michelle de Graaf combineert het rijden op de weg met het fietsen op de baan. Afgelopen winter wist de Apeldoornse een medaille te winnen op het NK Baan. Op de individuele achtervolging stond ze met kampioene Kirsten Wild op het podium met het brons om haar nek.       

27. Loes Adegeest

07-08-1996

Enschede

NWVG-Uplus

Loes Adegeest combineert het schaatsen met het wielrennen. Afgelopen winter besloot ze dat de wielersport in 2017 voor zou gaan. Hoewel ze voelde dat ze telkens beter werd, zag ze dat lang niet uitbetaald in klinkende resultaten. Totdat ze in de Omloop van de IJsseldelta in volle finale naar de later winnares Nina Buysman toe sprong en zo een tweede plek op kon eisen in deze UCI 1.2-wedstrijd. Het geeft haar de bevestiging dat ze op de goede weg is met haar wielerloopbaan. 

28. Josine Woudsma

13-02-1987

Groningen

NWV Groningen-Uplus

Josine Woudsma nam deze winter deel aan het NK Veldrijden en wist zich de afgelopen maanden bij de actieve Noordelijke Wieler Vereniging Groningen-Uplus verzekerd van een stevig wedstrijdprogramma, waarin ze regelmatig de degens kruist met de internationale wielertop. De vorm die ze opdoet in deze wedstrijden, neemt ze mee naar de criteriums. Vorige week werd ze nog 27e in Haren.

29. Rixt Hoogland

11-04-1995

Enschede

OWC Cannondale-Ten Tusscher

Voor Rixt Hoogland begon het seizoen goed met winst in de Studentencup in Ede. De renster van de Oldenzaalse Wieler Club wist verder dit seizoen al enkele top 15-klasseringen te behalen in criteirum, maar onlangs in de Ronde van De WIjk eindigde deze Enschedese heel dicht bij het ereschavot met een vijfde plaats. Als regiorenster is Hoogland er ongetwijfeld op gebrand zich dicht bij huis te tonen aan het Hengelose publiek.

30. Kim Jorink

09-05-1989

Enschede

OWC Cannondale-Ten Tusscher

Deze 8 jaar geleden van Wierden naar Enschede verhuisde renster probeert al enkele jaren de aansluiting te maken met de top bij de elite-rensters en was er als de kippen bij toen er in haar eigen regio een wielerteam opgericht werd voor rensters die zich met name op de criteriums en de clubcompetitie zouden richten. Kim Jorink is van vele markten thuis, want behalve wielrennen op de weg doet ze ook aan veldrijden en aan schaatsen.

31.Marleen Stoel

16-03-1996

Enschede 

OWC Cannondale Ten Tusscher

Voor Marleen Stoel is de Nacht van Hengelo een mooie gelegenheid om de clubkleuren van de regionale sponsors te tonen temidden van een waar sterrenensemble uit het vrouwenpeloton. Stoel is vorig jaar districskampioene geworden op het onderdeel tijdrijden en jaagt in de Centric Clubcompetitie voor vrouwen op punten voor haar vereniging de Oldenzaalse Wieler Club. Op het Nederlands Studenten Kampioenschap tijdrijden won ze dit jaar zilver.

32. Anne-Wil Veldman

Amsterdam

Oldenzaalse Wielerclub

Nog een renster uit de stal van de Oldenzaalse Wielerclub, ook al is zij woonachtig in Amsterdam.  Heeft eveneens een schaatsverleden. Dacht lang dat wielrennen saai zou zijn, maar heeft ondertussen een grote liefde voor de sport opgedaan. Enthousiast gemaakt door zus Esther koos deze hulpverleenster voor de Oldenzaalse Wieler Club.

33. Esther Veldman

17-02-1993

Enschede

OWC Cannondale Ten Tusscher

Deze renster is nog maar kort in het bezit van een licentie, maar wist toch al een aantal fraaie klasseringen neer te zetten. In Drouwen en Breezand was Esther Veldman in de kleuren van de OWC goed voor een top 10-klassering. Die licentie kwam er omdat ze al jaren fietste in de zomer, maar een nieuwe uitdaging zocht. Nu treedt ze aan tussen de bekende namen van het vrouwenwielrennen.

34.Annemarie Worst

19-12-1995

Nunspeet

Era

Annemarie Worst toonde deze maand nog in prima doen te zijn door in haar beloftencategorie vierde te worden in de wereldbekerwedstrijd op de mountainbike in Nove Mesto. Afgelopen winter combineerde de Nunspeetse voor het eerst het MTB-en met een stevig veldritseizoen. Ze wist temidden van de elite-vrouwen een derde en vierde plaats te realiseren in de laatste twee wereldbekers van het seizoen. Daarna was Worst de grote favoriete voor het WK Veldrijden bij de vrouwen -23 in Bieles (Luxemburg). Een status die zij volledig waar maakte door weg te rijden van haar concurrentes en naar de wereldtitel te soleren.

Battle of the bands

Metropool en Popscool werken samen aan het drie daagse festival Op Karakter. Voordat dit evenement plaatsvindt, is er een talentenjacht voor jong en aanstromend talent, met een leeftijdscategorie van 10 tot 20 jaar.  Voor deze talentenjacht kun je jezelf of jullie band opgeven om een kans te maken om in het voorprogramma van de Nacht van Hengelo (1 juni) te spelen. Hierbij worden eerst voorrondes gehouden, met daarna een finale. De uiteindelijke winnaar hiervan mag de prijs in ontvangst nemen.

Een inschrijving geeft geen gelijke doorslag tot de voorrondes. Van alle inschrijvingen wordt een selectie gemaakt. De artiesten die mogen deelnemen aan de voorrondes, krijgen hier een mail van. Deze mail bevat gelijk overige informatie die relevant is, waaronder de locaties van de voorrondes.

Aanmelden

onze sponsoren

Wij zijn onze vrijwilligers en sponsoren die op karakter ook dit jaar mogelijk maken dankbaar!

Word sponsor!
Battle of the bands

Metropool en Popscool werken samen aan het drie daagse festival Op Karakter. Voordat dit evenement plaatsvindt, is er een talentenjacht voor jong en aanstromend talent, met een leeftijdscategorie van 10 tot 20 jaar.  Voor deze talentenjacht kun je jezelf of jullie band opgeven om een kans te maken om in het voorprogramma van de Nacht van Hengelo (1 juni) te spelen. Hierbij worden eerst voorrondes gehouden, met daarna een finale. De uiteindelijke winnaar hiervan mag de prijs in ontvangst nemen.

Een inschrijving geeft geen gelijke doorslag tot de voorrondes. Van alle inschrijvingen wordt een selectie gemaakt. De artiesten die mogen deelnemen aan de voorrondes, krijgen hier een mail van. Deze mail bevat gelijk overige informatie die relevant is, waaronder de locaties van de voorrondes.

Aanmelden